Kata Kata Aluan bukan Halauan !

Selamat Datang !

Terima Kasih Sebab sudi datang blog ini,

Nak Folow di alu alukan.

Komen tau! kalau sudilah yer...

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Selasa, 8 Mei 2012

Sebab harta !




percaya atau tidak sebab harta yang tidak seberapa, adik beradik jadi musuh, sepupu berparang, cucu cicit saman menyaman, apa harta tu nanti akan jadi sendal mayat engkau masa kat lahad nanti ker ?



 sesunguhnya tidak bukan, jadi engkau sebagai yang lebih "dewasa" tunjukkanlah contoh yang baik buat adik adik ! 

Malulah sedikit dekat anak-anak saudara, dan juga jiran tetanga.

Dan ingatlah - apabila kita di panggil menghadapNYA... hanyalah 7 helai (bagi lelaki) atau 8 helai (bagi perempuan) pakaian yang kita bawa... harta itu hanyalah pinjaman semata-mata...

kata aku : kes saham FELDA (FVGH) nie sampai bawak ke mahkamah, walhal belum tentu lagi berapa yang dapat... siap dapat perintah mahkamah halang dari yang mengusahakan itu menerima, abis dia usahakan dia tak dapat apa-apa, ko yang tak usik apa apa nak pulak semua ! - apa punya pemikiran lah ko nie... sebagai anak saudara aku sungguh malu dengan tidak tanduk ko... eh bukan ker bahagian anak lelaki lebih berbanding perempuan dalam faraid ? abis tu naper makcik buat adik lelaki makcik macam tuh ? kan keluar dari perut yang sama !


 




5 ulasan:

Mak lagenda berkata...

Terjadi dimana2. Harta akan buat manusia lupa dan buta.

Benda ni pun berlaku pada my ayah. Dah tentu la anak yg sah tp dinafikan haknya dalam pembahagian harta dan tanah. Mujur my ayah tak kuasa nak berebut harta2 ni. He just amik pendekatan, aku akan cari harta sendiri. Dengan titik peluh sendiri sbb aku ada kelebihan lain *Akal*

Akhirnya??? Kita sendiri buleh lihat ketika di hari pengebumiannya..tak payah tunggu lama. :)

Peringatan untuk kita semua kan..?

.: iEyLa :. berkata...

sebabkan harta..manusia sanggup memutuskan tali saudara...
nauzubillah..

Puteri Kasih berkata...

bila harta jadi rebutan..nilai persaudaraan digadaikan

NURULHANIF berkata...

tu la sy pun ada kes psl hrta jgk.. saudara terdkt sy.. Ayhnya jual tnh arwah isterinya.. Pdhal dia tiada hak pun.. Mkn la hrta dunia ni.. Esok2 tgk la akibatnya.

CouLeur de Chiqu3 berkata...

masyrakat kita kurang dalm mendidik anak2 dalm ilmu faraid, pengurusan harta,pentingnya ilmu pengurusan dr wang hingga ke harta..bukan hnya mmberi pendidikan agama+formal disekolah,kolej,u je..



*allhamduliilah saya celik slepas ayah hantar saya ke seminar pelaburan dan pengurusan harta&wasiat,tercelik dari situ..insyallah..

Wahhh !!! sampai kebawah nie korang pergi baca blog aku heh... kelassss ko.. tak apa nak baca yang lain sila pergi ke link up atau kata aku yang terdahulu tu yer...

Apa apa pon terima kasih yer sebab baca sampai bawah sini... moga segala ilmu dan maklumat serta teguran di sini memberikan korang sedikit maklumat dan sebarkanlah.. kerana segala ilmu dan maklumat itu milik ALLAH...

jomblogwalking & Back Link