Kata Kata Aluan bukan Halauan !

Selamat Datang !

Terima Kasih Sebab sudi datang blog ini,

Nak Folow di alu alukan.

Komen tau! kalau sudilah yer...

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Khamis, 15 Disember 2011

Orang suruh pergi belajar lah! - Kepala lutut punya budak !

Korang ada baca harian metro ? pasal 15 daripada 30 siswa ingkar bersurai di tahan sebab membuat demonstrasi Flash Mob Kebebasan Akademik bagi membantah Pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) di KL Sentral, di sini, semalam.

Baca kat  >>sini<<

mereka terdiri daripada pelajar dari pelbagai IPT termasuk Universiti Malaya (UM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Teknologi Mara (UiTM), Universiti Industri Selangor (Unisel) dan Kolej Universiti Islam Selangor (Kuis).

Mereka ditahan selepas mengingkari arahan polis yang meminta mereka bersurai kerana mengganggu ketenteraman awam.

aku kata :

* apa lah nak jadi dengan korang nie ha? kan nak masuk universiti tu tujuannya nak belajar, nie heboh nak berdemo bagai.. nak sibuk pasal politik... pelajaran korang macam mana ?

* korang tau tak bertapa susah dan payah parents korang cari duit nak bagi korang masuk universiti ? kalau kena buang mana nak letak muka omak sama ayah korang?

* Dengan berdemo bagai nie boleh bagi korang anugerah dekan ker ? atau anugerah di raja tak pon anugerah censelor, atau bolehke capai CGPA 4.0 ker ? tapi aku rasa, rasa penangan kot boleh kot!


* Jangan berbangga sangat lah dengan jawatan Perwakilan pelajar atau berbagai tuh.. jawatan tu tak akan bagi korang advantage pon time mintak kerja nanti, malah boleh jadi penghalang - sebab majikan - "mark" korang suka melawan (kes benar)


* tolong muhasabah diri korang - apa tujuan korang masuk universiti nie ! kalau dah gatal bebenor nak sibuk pasal politik, berhenti atau tak payah masuk universiti - bagi peluang kat orang lain yang betul-betul nak belajar ! jangan buat orang lain susah ! boleh ?


p/s: tolong guna kepala hotak sikit !- kata penuntut universiti.. bukan guna kepala lutut ! ok.. bosan aku!.. aku pon pernah jadi penuntut jugak tak der nak kecoh -kecoh pasal politik.. mungkin sebab sibuk study, atau sekarang siswa nie hidup senang kot tu yang banyak masa nak jadi penyebuk ! - maaf lah kalau korang tak suka tapi inilah yang aku rasa !





2 ulasan:

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA berkata...

kesian dengan ibubapa mereka yg telah bersusah payah utk menyekolahkan mereka kan.. hmmmm

Mak lagenda berkata...

hehehe..mak x minat politik!

Wahhh !!! sampai kebawah nie korang pergi baca blog aku heh... kelassss ko.. tak apa nak baca yang lain sila pergi ke link up atau kata aku yang terdahulu tu yer...

Apa apa pon terima kasih yer sebab baca sampai bawah sini... moga segala ilmu dan maklumat serta teguran di sini memberikan korang sedikit maklumat dan sebarkanlah.. kerana segala ilmu dan maklumat itu milik ALLAH...

jomblogwalking & Back Link